Warhammer Fantasy

Fra MisfireWiki
(Omdirigeret fra Warhammer)
Skift til: Navigation, Søgning

Warhammer er det mest udbredte GW spil i Danmark. Spillet foregår i en Fantasy verden, og går kort fortalt ud på at skulle nedkæmpe den anden spillers hær. Warhammer er et stort spil, med næsten uendelige mange muligheder. Det har været under udvikling i ret mange år efterhånden, og for tiden skriver vi ottende udgave. De mange muligheder i spillet, kommer først og fremmest til udtryk ved at der er mere end 15 forskellige racer at vælge imellem, og at de hver kan spilles på lige så mange måder som der er spillere.

For at få en vis sammenhæng mellem alle racerne, er der lavet nogle hærlister til hver race, som beskriver hvilke enheder man kan vælge, og hvor mange point de koster. Alt er opgjort i point, og i princippet er to hære der har brugt det samme antal point, lige gode. For eksemplets skyld, kan det nævnes at en menneske sværdmand koster 6 point, og en kæmpe flyvende dæmon koster 450 point. På slagmarken / bordet har man så en figur til at repræsentere de pågældende figurer.

Figurer af samme type bliver stillet sammen, og danner enheder - eller regimenter - som rykker sammen. På den måde har man så en hel enhed af sværdmænd der kæmper sammen. Man har også mulighed for at købe magikere, helte, store monstre, stridsvogne, kampmaskiner som katapulter og kanoner og meget mere til at hjælpe sig. Alle de mange forskellige enheder er med til at gøre spillet spændende.

Warhammer Fantasy Verdnen

Fantasy verdnen er på mange måder en klassisk Fantasy verden. Der er mange forskellige racer - mennesker, dværge, elvere, trolde, drager, og mange flere. På slagmarken møder man sværd, økser, buer, riddere til hest og magikere der kan kaste voldsomme formularer. Fantasy verdnen er dog en rimelig dyster verden, som er præget af krig overalt.

Geografi

Fantasy verdnens geografi er stærkt inspireret af vores egen jordklode:

  • I det der svarer til Tyskland ligger The Empire, det store menneskeland, og i Frankrig ligger Bretonnia, som også er mennesker, men deres hær består mere af riddere end nogen andens. Ved siden af Bretonnia ligger også Loren hvor skovelverne holder til.
  • I Østlandene holder nogle af vampyrerne til og der er også en kæmpemæssig bjergkæde, hvor der bor grønhuder, dvs. orker og gobliner. Længere mod øst ligger store sletter hvor kaos dværgene bor.
  • Sydøst for Tyskland fortsætter bjergene og der holder dværgene hovedsageligt til. Lidt mere mod syd, og generelt i bjergene, holder rottemændene Skavens til. Langt mod syd hvor Europa smelter sammen med Afrika ligger ørkenbyerne hvor de udøde Khemri holder til.
  • Mod nord i en sammensmeltet blanding af Norge, Grønland og Nordamerika ligger Chaos Wastes hvor rå og voldsomme magiske strømme forvrider alt hvad der er, og her holder kaos og dæmonerne til.
  • Ude i Atlanterhavet ligger Ulthuan hvor højelverne bor, og deres ærkefjende, sortelverne, bor i Nordamerika. I Sydamerikas jungle, Lustria, holder øglefolket til, hvor de prøver at være i fred.

Området der nogenlunde svarer til Europa bliver også kaldt The Old World. Det meste af verden øst for Europa er ikke ordentlig kortlagt land, og det er mest rygter der fortæller om hvad der er i Cathay - det der svarer til Asien.

Historie

I tidernes morgen dukkede en mystisk gude race op, som man ikke rigtig ved noget om. De bliver kaldt for The Old Ones. Disse guder gjorde en del for at hjælpe verdnen med at udvikle sig, og havde blandt andet de mægtige magikere Slaan, som er en del af øglefolket, til at hjælpe sig. The Old Ones hjalp højelverne og dværgene med at blive civiliseret, men opdagede så mennesket som en spændende race, fordi de var så gode til at tilpasse sig. Menneskene var dog stadig primitive huleboere længe efter elverne og dværgene havde fundet deres ståsted.

Stille og roligt gik det så fremad for menneskene, lige indtil en dag hvor en katastrofe pludselig indtraf. The Old Ones var kommet til planeten via en magisk portal som var placeret langt mod nord. Portalen var ved at kollapse og The Old Ones forsvandte i al hast fra planeten. Portalen kollapsede og havde åbnet en port til en kaos dimension. Dæmoner og rå magi fossede ud gennem portalen og inden længe var de nordlige dele blev forvredet til ukendelighed. Dæmonerne var dog magiske væsner afhængige af magien og kunne ikke bevæge sig alt for langt væk fra portalen, men de magiske strømme gjorde at snart havde dæmonerne angrebet en stor del af verdnen.

Det var under en kamp mod de invaderende dæmoner at dværgene og elverne først mødtes. De allierede sig imod kaos og efter mange hårde kampe, lykkedes det elverne med deres magi at få begrænset de magiske strømme fra portalen, og kaos fortrak til de nordligste egne. Efter det begyndte et samarbejde med handel mellem elverne og dværgene, og begge racer blomstrede med velstand i mange hundrede år. Men elvernes arrogance og dværgenes stædighed var det der skulle lede de to racer i krig igen. Denne gang mod hinanden. Mange år med voldsomme kampe tog hårdt på begge racer, og aldrig igen skulle de opnå sådan en velstand som de havde haft. Massevis af naturkatastrofer, jordskælv, vulkanudbrud og lignende begyndte at hærge landet og til sidst trak elverne sig tilbage til Ulthuan, og lod dværgene være på fastlandet.

Herefter begyndte grønhuder og Skavens at angribe dværgene i hordevis. Kampene fortsatte i evigheder, og dværgene begyndte at tabe land. Grønhuderne tog dværgenes fæstninger en efter en, og sidenhen har dværgene haft et evigt had til disse væsner. I mellemtiden havde menneskene udviklet sig til et samfund opdelt i stammer der kæmpede mod grønhuderne, og dværgene begyndte at hjælpe dem da de kæmpede mod samme fjende. I en kamp var dværgenes konge, Kurgan Ironbeard, blevet taget til fange, og et menneske ved navn Sigmar befriede ham. Det blev startede på en alliance mellem de to folk, der stadig eksisterer. Sigmar samlede sidenhen alle stammerne i området til det der bliver kaldt The Empire, og blev selv kronet som kejser. Den normale kalender der bruges i The Old World, har år 1 dateret til det år hvor han blev kronet.

Menneskene fik meget ud af alliancen med dværgene. De lærte alverdens forskellige ting og blev et civiliseret folk De to folk gik sammen i krig mod grønhuderne, og menneskenes samfund blomstrede. Da tiden havde indhentet Sigmar tog han til dværgenes hovedstad og der blev aldrig hørt om ham siden. Allerede en generation efter, blev han hyldet som en gud af menneskene.

I tiden der kom, var der en lang periode med kaos’ følge der angreb Ulthuan, menneske og dværgene fra tid til anden, men blev slået tilbage hver gang. Pesten hærgede hos menneskene, intriger prægede både elvere og mennesker, orkerne dukkede op i store hære og forsvandt igen. I dag er det en stærk verden, der dog er hærget og hærdet af krig.

Selve spillet

Selve spillet foregår normalt ved at man aftaler et antal point som man vil spille med, f.eks. 2.000 point. De to spillere sammensætter så hver en hær der har den point værdi. Herefter skal der sættes terræn op på den spilleplade som skal udgøre slagmarken. Så f.eks. kan der stå en bakke i det ene hjørne, en lille by midt i det hele og nogle klippeblokke og små skove rundt omkring. Når det gælder terræn er det kun fantasien der sætter grænser.

Når terrænet er på plads, skal de to hære sættes op overfor hinanden - og så kan spillet gå i gang. Herefter har hver spiller tur på skift. En tur er opdelt i et antal faser, så man nemmere kan overskue alt det der skal ske. Der er en:

  • flytte fase hvor figurerne kan marchere frem mod fjenden. Det gøres ved at måle op hvor langt en enhed kan flytte.
  • magi fase, hvor hærens magikere kan kaste formularer der enten kan gavne ens egen hær eller skade fjendes.
  • skyde fase, hvor bueskytter, kanoner og lignende gør hvad de kan for at dræbe fjenden.
  • nærkamps fase, hvor tropper der er i nærkamp udkæmper drabelige kampe indtil fjendens (eller ens egen) moral bukker under, og tropperne stikker af.

Man spiller normalt i et fast antal ture, og når de er overstået, gør man op hvor mange point man selv og ens modstander har dræbt for. Vinderen er naturligvis den med flest point. Forskellige scenarier kan gøre at kampen måske skal afgøres på andre måder, og kreative sjæle udvikler da også selv scenarier man kan spille.

Et par praktiske bemærkninger

Rent spilteknisk er Warhammer et ret avanceret spil, med mange specielle og til tider snørklede regler. Det er dog kun et spørgsmål om tid, før man får dem lært, men selv folk der har spillet i flere år, har ikke altid styr på alle regler. Det gør det ikke bedre, at der jævnligt kommer opdateringer og rettelser til reglerne, så det er som oftest en god idé at holde sig opdateret, f.eks. ved at følge med på et debat forum.

Racerne

Det følgende er en liste over alle de forskellige officielle racer man kan spille i Warhammer. Med officielt menes dem der har en hærbog. Hvis du overvejer at starte på at samle en hær, vil anbefales at du søger mere information når du har læst herunder. F.eks. kan du starte med at læse artiklen: Ny til Warhammer?

Øvrige racer

Følgende er en liste over racer der ikke aktuelt har en officiel hærbog, men som stadig spilles med eller har historisk interesse.