MisfireWiki:Forside

Fra MisfireWiki
Version fra 7. jul 2014, 16:41 af VonPanne (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Læs venligst denne side igennem inden du slår dig løs med at rette på wiki'en :-)

For at kunne oprette og rette sider på wiki'en skal du have oprettet en bruger. På grund af store mængder spam på wiki'en foregår det pt. manuelt - send en mail med ønsket brugernavn til vonpanne@misfire.dk, og vi vil hurtigst muligt sørge for at du bliver oprettet som bruger. Vi opfordrer til at du vælger det samme brugernavn du bruger på debatfora som f.eks. Powerfist.dk, så folk ved hvem du er. Så kan du også bruge din personlige side her på wiki'en til at fortælle lidt om dig selv og hvad du spiller.

Retningslinjer for redigering

  • Wiki'ens målgruppe er nye i hobbyen, hobbyfolk der søger info om andre spil end dem de normalt spiller eller uddybende info om spil de spiller i forvejen. Undgå derfor intern slang, forkortelser eller lignende. Første gang et begreb nævnes på en side, lav da et link til begrebet som så kan beskrives på sin egen side, frem for at beskrive det i artiklen selv. Så kan læseren selv få uddybet de begreber der er behov for.
  • Forsøg for så vidt muligt at skrive informativt og ud fra et neutralt synspunkt. Hvis der er flere syn på et emne, så beskriv gerne begge synspunkter uden at fremhæve det ene over det andet. Lad læseren selv danne sig sit eget indtryk.
  • Under ingen omstændigheder må der postes ophavsretsligt materiale eller tekster. Det vil sige ingen indscanninger fra bøger, kopiering fra andre hjemmesider, links til PDF'er på nettet og lignende. Hvis du er i tvivl så spørg eller lad være.
  • Det forventes at alle der redigerer, retter i god tro. Hvis nogen har rettet noget du har tilføjet som du ikke er enig i, så overvej hvorfor rettelsen blev lavet. Kan teksten omskrives til at inkludere alle synspunkter, selvom man er uenig i nogle af dem? Husk på at skrive ud fra et neutralt synspunkt. Brug diskussionssiden til artiklen hvis det er nødvendigt med en snak med andre brugere om hvordan artiklen skal rettes til.
  • Opfør dig ordentligt og respekter de andre brugere. Hold dig fra nedsættende udtalelser om andre personer, personlige angreb, racisme, flaming, spam og lignende. Overtrædelse kan medføre udelukkelse fra hjemmesiden.
  • Al beskrivende tekst på wiki'en skal være på dansk, og forsøg for så vidt muligt at skrive korrekt dansk (husk punktum, start sætninger med stort, brug stavekontrol, osv.). Det gør teksten mere troværdig og nemmere at læse for modtageren. Begreber fra de enkelte spil holdes på originalsproget og oversættes ikke.

Reklame

Det er ikke tilladt at reklamere for varer eller andet på MisfireWiki. Reklamer vil blive slettet uden varsel, og gentagende adfærd vil føre til udelukkelse fra hjemmesiden. Det er dog tilladt for butikker hvis overvejende primære sortiment (f.eks. ikke boghandlere) er figurspil at oprette og vedligeholde en artikel om deres egen butik, beskrive hvad butikken tilbyder og sælger af varegrupper (men ikke at nævne enkeltprodukter), åbningstider, adresse og lignende, samt lave et link til hjemmesiden.

Tips til at komme i gang

Først en kort kommentar om wiki'ens opbygning. Alle artikler / sider på wiki'en bør tilhøre en eller flere kategorier. Kategorierne hjælper med at strukturere indholdet, så man kan få et overblik. F.eks. ligger alle artikler på wiki'en om forskellige figurspil i kategorien "Figurspil", og ved at kigge på kategorisiden får man en oversigt over alle artiklerne i kategorien. Når en ny artikel oprettes og tilføjes til kategorien, bliver kategorisiden automatisk opdateret.

Der findes en specialside der lister alle kategorier på wiki'en. Denne side kan også findes via menuen i venstre side under punktet "Specialsider".

Det vigtigste tip

Slå dig løs og prøv dig frem :-) Du behøver ikke skrive alt om et emne på én gang. Små rettelser, selv bare stavefejl eller lignede, er lige så gode som alt andet. Hvis du synes en side mangler, så opret den og skriv så meget du har lyst til. Andre hjælper til, så med tiden skal der nok komme mere indhold på siderne.

Ret en side

Hvis du vil rette en side, skal du blot klikke på "redigér" fanen oppe i toppen af siden. Så kommer der en tekstboks hvor du kan rette løs. Når du er færdig kan du evt. beskrive kort hvad du har rettet (hvis du synes det er relevant for andre) i tekstfeltet i bunden af siden, og tryk så på "Gem side". Færdig :-) Det anbefales dog at trykke på "Forhåndsvisning" knappen først, så du lige kan se hvad du har rettet, før det bliver vist til andre.

Opret en ny side

Hvis du ser et rødt link på wiki'en, så er det fordi der linkes til en side der endnu ikke er oprettet. Hvis du følger linket, kommer du ind på en oprettelsesside og hvis du skriver noget på siden og trykker på gem knappen, bliver siden oprettet.

Hvis du vil oprette en ny side der ikke er noget link til, gøres det nemmest ved at indtaste sidens navn i søgefeltet ude i menuen til venstre, og trykke på "Gå til". På søgesiden er der et link til at oprette siden.

Husk i begge tilfælde at tilføje siden til en kategori (se nedenfor), og skriv gerne en kort tekst i Beskrivelse tekstfeltet (f.eks. "Oprettet").

Tips til redigering

Når du retter en side kan der være behov for at bruge forskellige specialtegn og simple koder for at lave links, typografik og lignende, ligesom du kender fra f.eks. debatfora.

Links

Du kan linke til andre artikler ved at skrive artiklens navn i dobbelte firkantede parenteser:

[[sidenavn]]

Hvis du vil have at der skal stå en anden tekst end artiklens navn, kan du opdele koden med en lodret streg (den lodrette streg finder du på tastaturet ved at trykke på alt-gr + knappen lige til venstre for backspace / slet):

[[sidenavn|tekst]]

Eksterne links

Links til andre hjemmesider kan bare indsættes direkte, så længe det er den fulde adresse (med "http" foran). Hvis du vil have en anden tekst på (det anbefales), skal det se sådan ud (bemærk, kun én firkantet parentes og ingen lodret streg):

[http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents Wikihjælp]

Overskrifter

Overskrifter bruges normalt i to niveauer. Øverste niveau laves med to lighedstegn på hver side af overskriften:

==Tips til redigering==

Næste niveau laves med tre lighedstegn:

===Overskrifter===

Der findes også et tredje niveau hvis behovet skulle opstå. Der indsættes automatisk en indholdsfortegnelse når der er fire overskrifter på en side.

Kategorier

Kategorierne er som nævnt en måde at strukturere artiklerne på. Hvis du skriver:

[[Kategori:Figurspil]]

kommer artiklen automatisk i Figurspilskategorien, og vil blive vist på kategorisiden uden at man behøver at gøre andet. Det er ikke vigtigt hvor i artiklen koden står, men sæt den for ensartethed i slutningen af artiklen. En artikel kan tilhøre flere kategorier og der gentager man blot koden herover med et andet navn. Hvis kategorien ikke findes, vil den blot have et rødt link og kan kategorisiden kan oprettes efterfølgende.

Hvis man vil linke til en kategoriside sættes der et kolon foran, og en lodret streg kan ligesom ved almindelige links bruges til at ændre teksten:

[[:Kategori:Figurspil|Figurspil]].

Billeder

For at kunne vise et billede skal den først lægges op på wiki'en. Det gøres via menupunktet "Læg en fil op" ude i venstremenuen. Husk at tilføje billedet til en kategori (lav f.eks. en kategori for billeder om emnet) ved at indsætte kategorikoden i tekstfeltet "Beskrivelse/kilde".

Vigtigt: Under ingen omstændigheder må der tilføjes ophavsretslige billeder. Tilføj derfor kun billeder du har ret til.

Når billedet skal indsættes, brug koden:

[[Billede:billedenavn.jpg]]

efter at billedet er lagt op som beskrevet herover. Man kan tilføje options ved at indsætte lodrette streger. F.eks. giver følgende:

[[Billede:billedenavn.jpg|256px|Billedetekst]]

at billedet begrænses til at være max. 256 pixels stort, og har en billedetekst der vises når man holder cursoren over billedet. For flere options, se denne side: Help:Images

Mere hjælp

For nemhedens skyld henvises til Wikipedias danske hjælpeside: Hjælp:Redigering. Der er også en mere omfattende guide til hvordan man bruger wiki softwaren: Hjælp:Guide.

Personlig side

Når du er oprettet som bruger, har du en personlig side du kan bruge til at skrive lidt om dig selv, hvilke spil du spiller eller hvad du nu synes. Hver gang du redigerer eller opretter noget på wiki'en, bliver der automatisk indsat et link i loggen til din brugerside, og andre har mulighed for at se hvor aktiv du er. Du kan oprette din personlige side ved at klikke på dit brugernavn øverst til højre på alle sider.

Det er muligt at oprette undersider til din personlige side. Her er det tilladt at lægge egne artikler ind med din personlige mening eller anbefalinger (hvor der på resten af wiki'en skal skrives ud fra et neutralt synspunkt), så længe følgende kode indsættes i toppen af siden:

{{brugerartikel}}

Det er en skabelon der indsætter en boks, der gør læseren opmærksom på at artiklen ikke er skrevet ud fra et neutralt synspunkt. Tilføj derudover artiklen til en af kategorierne for brugerartikler, f.eks. "Brugerartikler: Warhammer Fantasy". Bemærk af hensyn til sortering på kategorisiden skal du tilføje dit brugernavn i kategorikoden, evt. efterfulgt af en skråstreg og artikelnavn, f.eks. således:

[[Kategori:Brugerartikler: Warhammer Fantasy|VonPanne/Ny til Warhammer]]

Alle dine artikler vil så blive sorteret efter dit brugernavn og evt. artikelnavn. I modsat fald vil de bliver sorteret efter "Bruger", da din brugerside altid starter med den tekst.

Du opretter en underside til din personlige side ved hjælp af søgeboksen. Skriv "Bruger:Ditbrugernavn/Artikelnavn" (uden gåseøjne) og tryk på "Gå til" knappen (f.eks. "Bruger:VonPanne/Ny til Warhammer?"). Du kan se at det er rigtigt, hvis der i toppen af siden er en lille pil med et link tilbage til din brugerside (f.eks. "< Bruger:VonPanne"). Bemærk at din brugerside skal være oprettet før du kan oprette undersider.

Personlig diskussionsside

Alle brugere har også en personlig diskussionsside. Den kan bruges hvis du ønsker at skrive en kommentar eller at spørge en anden bruger om noget, og i modsætning til selve brugersiden er det helt ok for alle at skrive (men ikke slette!) på en anden brugers diskussionsside. Du kan underskrive dig med brugernavn og dato ved at indsætte følgende:

--~~~~

Du kan også trykke på signaturikonet hen over tekstboksen når du retter en side, så indsættes ovenstående.