Figurspil

Fra MisfireWiki
Version fra 7. jul 2014, 16:55 af VonPanne (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Meget ofte når folk, der ikke kender til denne hobby, hører om den, falder deres tanker og forslag som oftest på rollespil, folk der løber ude i skoven med våben (live rollespil), og lignende. Men faktisk er denne hobby ikke specielt præget af decideret rollespil. Mens rollespil handler om at man spiller en rolle (hvor åbenlyst), altså en slags skuespil, så er denne hobby mere i stil med brætspil - for at tage et simpelt eksempel, skak. Man har små figurer til at repræsentere noget i spillet, og disse bruges naturligvis ikke fysisk til at slå ud efter hinanden. Man flytter kun på dem.

De fleste af spillene (der er en del forskellige) er som regel ganske avancerede i forhold til skak, og i et andet størrelsesforhold. Desuden er de ofte heller ikke fastlåst til en spilleplade i felter, og det giver næsten uendelige muligheder. Spillene er som oftest to-personers spil, og hver spiller har et antal figurer som repræsenterer et hold, en hær eller lignende, som bruges til at nedkæmpe den anden spillers figurer. Hver figur har en række egenskaber som fortæller hvor dygtig figuren er, og ved at udnytte disse egenskaber i kombination med andre figurer, skal spillerne nedkæmpe hinanden med taktik, snilde og held - for spillene er i bund og grund terningspil.

Hobbyen i sig selv er svær at definere da den spænder over så meget. Selvom den ikke direkte inkluderer rollespil, er de to dog stadig beslægtede og rollespil kan også være en del af hobbyen hvis man ønsker det. Man kan opdele hobbyen i tre dele: spillene, figurerne og historierne.

  • Spillene er nærmest grundessensen. Her bliver figurerne brugt i praksis til at nedkæmpe en anden spillers figurer, og det er her terningerne bliver brugt.
  • Figurerne er en vigtig del af spillene, og meget handler om hvad det er for nogle og hvad de repræsenterer i spillet. Uden for spillene bliver der brugt meget tid på at male og evt. ændre på figurerne, så de tager sig flot ud i spillet. Der findes personer som er i hobbyen på grund af figurerne, og som ikke rigtig spiller. I denne gruppe kan arbejde med terræn også lægges.
  • Historierne er alt det baggrundsmateriale som findes til spillene. De fleste spil har en meget grundig baggrundshistorie som beskriver den verden spillet foregår i, og det giver spillene mere liv. Der findes også noveller, romaner og lignende, som giver verdnerne og folket deri ekstra liv.

Typer af figurspil

De forskellige spil kan som regel opdeles i tre grupper: Figurkrigsspil, skirmish games og småspil.

Figurkrigsspil er som ordet antyder, en krig der simuleres med figurer. I figurkrigsspillene er der ganske mange figurer i spil, måske 50-200 pr. spiller, og figurerne er delt op i regimenter eller grupper. F.eks. kan man i Fantasy have et regiment spydmænd eller et regiment bueskytter. Der findes forskellige special enheder med særlige evner til at supplere de almindelige tropper, og enhederne skal bruges til at nedkæmpe fjendens hær på slagmarken. Slagmarken er som oftest relativ stor, er i bordplade størrelse på f.eks. 2x1 meter, og på den er der forskelligt terræn som bruges i spillet. Enhederne flyttes rundt på spillepladen ved at måle hvor langt de kan flytte.

Skirmish games minder som oftest om figurkrigsspillene, om end i en mindre skala. Dette gør at spillet kan blive meget mere detaljeret, og spillene handler som oftest om noget mere begrænset. I et typisk spil har man et hold på måske 5-20 figurer, som er væsentligt mere individuelle. Der er ofte fokus på udvikling af den enkelte figur, som får erfaring og bliver bedre eller får skader for hvert spil de deltager i.

Småspil er en blandet samling af brætspil, småspil og andre, der spænder meget bredt. Nogle af spillene er nogle der er blevet skrevet i diverse magasiner, eller opfundet til turneringer eller lignende.


For en oversigt over figurspil, se kategorien Figurspil.